Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
NOTE: This is a "Community" forum. Please be mindful that community members are here to help as part of a community effort. We therefore appreciate your effort in keeping this forum a happy place!

If you have a specific issue (e.g. hardware, failure) and want help from our support team, please use our tech support portal (Support menu - > Contact Us).
Thanks a lot of your help in making a better community.
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC:

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52369

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
Hello,

I have a new SHD Studio, connected digitally via AES to some active speakers. So far everything is working fine and sounding good. But when I start a new track or skip to another track or skip inside of one track a small crack or plopp noise is played before the music starts. It does not occur when continuesly playing some tracks.

I cannot remember that I did hear this issue when I had a SHD Studio for testing here. some weeks ago So maybe it has to do with the new firmware? Or is there something I could check? Does anybody have these noises, too?

I am streaming via Bubble UPnP Server most of the time from qobuz and a local NAS.

Gert

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by gbr.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52383

  • Ultrasonic
  • Ultrasonic's Avatar
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Posts: 1535
  • Thank you received: 277
I may be wrong but I think I remember reading that this issues occurs when going between tracks with different bit depth/sample rate?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52390

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
Thanks for your response.

I do not think that it has to do with different sampling depth/rates because it occurs when navigating back or forward inline a track, too. Also when skipping to a next track of the same album that usually (but not necessarily) has the same stream quality.

I will try around a little bit. Maybe I can find what the reason could be.

Gert

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52405

  • Brumle
  • Brumle's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
Hi

I have the exact same issue and setup as you.

SHD studio to Genelec speakers via AES/EBU.

I stream from Tidal and Spotify connect, and the popping noise comes when manually skipping tracks, or starting a new track.
This happens with Dirac on and off. I Even have a preset without Dirac, and the popping noise is present here as well.

Brumle

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52422

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
Hi Brumle,

do you know if this issue is new with firmware 1.21 or did you have it with 1.19, too?

Gert

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52436

  • Geek_Inside
  • Geek_Inside's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 5
  • Thank you received: 1
Hi all,

Exact same problem here with my SHD Studio FW 1.21 using Spotify, this is really annoying. I can't comment about 1.19 as my SHD was shipped already with 1.21.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by Geek_Inside.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52439

  • Brumle
  • Brumle's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
I downgraded to fw 1.19 and the issue is present with that fw as well.
I just changed to active speakers and got aware of the popping noise. Maybe it's more noticeable with the new speakers. But I have sold my old rig, so I cannot compare.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by Brumle. Reason: typo

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52440

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
Thanks, Brumle, for testing 1.19. This was on my to do list.

I wonder that this did not help, because I really hadn't noticed this noise when I had the testing device here with 1.19.

Did you also load the DSP code into the Studio again with the old firmware andvthe old SHD plugin software? Maybe this does change something?

Gert

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 2 weeks ago #52441

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
Well, perhaps more probably it is an issue in the streaming component. Did get volumio an update, too? But I do not know if this is downgradable somehow?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52446

  • feelwhale
  • feelwhale's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 2
  • Thank you received: 1
I am going to buy SHD studio and use AES output to dynaudio core 59.
This incident makes me a little worried.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52460

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
I now have opened a support ticket and will report back when I get an answer.
The following user(s) said Thank You: Brumle, feelwhale

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52528

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
The minidsp support answered very positively: A new Software ist available in the user downloads with a new DSP firmware 1.15. I have tried it and it works. No cracking anymore when starting a track. Great.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52530

  • Brumle
  • Brumle's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
Wow, that is great news!
Looking forward to test it out when I'm done at work!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52539

  • Geek_Inside
  • Geek_Inside's Avatar
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 5
  • Thank you received: 1
Just tested it and problem is now solved. Thx devs!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

crack/plop noise when starting a track? SHD Studio 10 months 1 week ago #52544

  • gbr
  • gbr's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Premium Member
  • Premium Member
  • Posts: 150
  • Thank you received: 24
I think it is still not perfect though. The crack/plop noise is gone, but sometimes a small stuttering occurs on track start. I will contact the support again.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1
  • 2
Moderators: devteam