Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
NOTE: This is a "Community" forum. Please be mindful that community members are here to help as part of a community effort. We therefore appreciate your effort in keeping this forum a happy place!

If you have a specific issue (e.g. hardware, failure) and want help from our support team, please use our tech support portal (Support menu - > Contact Us).
Thanks a lot of your help in making a better community.
  • Page:
  • 1

TOPIC:

Configs alter L/R output dB - off center imaging 1 year 10 months ago #43833

  • Lazylex
  • Lazylex's Avatar Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
So this is a bit strange. I noticed when I was using Dirac Live to set up some various Presets, that my Preset 2 in particular would always seem to have a left channel bias. I assumed it was because the measurements also had a positional bias.

To test, I reset everything back to default, and ran Dirac Live on Preset 1. I then copied the exact same filter to the Preset 2 slot.

I opened the DSP app and confirmed that both Config 1 and Config 2 are set identically -- Dirac 1 and Dirac 2 inputs are identical inside routing, and PEQ, XOVER, Comp, delays, etc are identical inside Outputs.

When I play a song on Preset 1, the sound is coming from directly in front of me as it should.
When I switch to preset 2, which should be identical to preset 1, the sound is shifted to the left.

I took some crude measurements in REW, and sure enough they differ slightly.

I don't believe resetting everything to default is working, or when Dirac is saving filters to the configs, it is setting everything appropriately.

I tested this on both the old version of Dirac and the new one and they both exhibit the same issue.

Any recommendations?

Thanks

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by Lazylex.

Different L/R balance on Presets 1 year 10 months ago #43834

  • Lazylex
  • Lazylex's Avatar Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
  • Posts: 7
  • Thank you received: 0
As a test I just ran a tone generator running the signal through Left channel and Right channel on Config 1, then switching to Config 2 and running the same test. Please see the attachment.

Left side grouping is Config 1 -- Right side grouping is Config 2.

Identical settings in the GUI, and same Dirac filter set.

As you can see, Output shows a very slight difference between the two configs -- I ran the tone generator at a lower level, but if I increase the volume there is still the difference. Also, these values do not fluctuate -- they stay at a steady amount the entire time the sound is playing.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Different L/R balance on Presets 1 year 10 months ago #44164

  • devteam
  • devteam's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Posts: 8903
  • Thank you received: 1261
@Lazylex

Providing you indeed loaded the "exact" same SHD plugin XML config in both slots (i.e. easier to actually redo that as in:
File Save Config1, click on preset 2, File Load config1) I'm guessing that your preset 2 was maybe measured a tiny be off axis for the "FIRST" measurement. That's the most common issue here.. :-) Maybe redo a brand new measurement for config 2 under DL OR use the same Dirac live project as config 1 and just alter the target curve.

DevTeam
miniDSP, building a DSP community one board at a time.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1
Moderators: devteam