Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
NOTE: This is a "Community" forum. Please be mindful that community members are here to help as part of a community effort. We therefore appreciate your effort in keeping this forum a happy place!

If you have a specific issue (e.g. hardware, failure) and want help from our support team, please use our tech support portal (Support menu - > Contact Us).
Thanks a lot of your help in making a better community.

TOPIC: Configs alter L/R output dB - off center imaging

Configs alter L/R output dB - off center imaging 4 months 2 weeks ago #43833

  • Lazylex
  • Lazylex's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 7
  • Karma: 0
So this is a bit strange. I noticed when I was using Dirac Live to set up some various Presets, that my Preset 2 in particular would always seem to have a left channel bias. I assumed it was because the measurements also had a positional bias.

To test, I reset everything back to default, and ran Dirac Live on Preset 1. I then copied the exact same filter to the Preset 2 slot.

I opened the DSP app and confirmed that both Config 1 and Config 2 are set identically -- Dirac 1 and Dirac 2 inputs are identical inside routing, and PEQ, XOVER, Comp, delays, etc are identical inside Outputs.

When I play a song on Preset 1, the sound is coming from directly in front of me as it should.
When I switch to preset 2, which should be identical to preset 1, the sound is shifted to the left.

I took some crude measurements in REW, and sure enough they differ slightly.

I don't believe resetting everything to default is working, or when Dirac is saving filters to the configs, it is setting everything appropriately.

I tested this on both the old version of Dirac and the new one and they both exhibit the same issue.

Any recommendations?

Thanks
Last Edit: 4 months 1 week ago by Lazylex.
The administrator has disabled public write access.

Different L/R balance on Presets 4 months 2 weeks ago #43834

  • Lazylex
  • Lazylex's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 7
  • Karma: 0
As a test I just ran a tone generator running the signal through Left channel and Right channel on Config 1, then switching to Config 2 and running the same test. Please see the attachment.

Left side grouping is Config 1 -- Right side grouping is Config 2.

Identical settings in the GUI, and same Dirac filter set.

As you can see, Output shows a very slight difference between the two configs -- I ran the tone generator at a lower level, but if I increase the volume there is still the difference. Also, these values do not fluctuate -- they stay at a steady amount the entire time the sound is playing.
Attachments:
The administrator has disabled public write access.

Different L/R balance on Presets 3 months 3 weeks ago #44164

  • devteam
  • devteam's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posts: 8697
  • Thank you received: 1096
  • Karma: 158
@Lazylex

Providing you indeed loaded the "exact" same SHD plugin XML config in both slots (i.e. easier to actually redo that as in:
File Save Config1, click on preset 2, File Load config1) I'm guessing that your preset 2 was maybe measured a tiny be off axis for the "FIRST" measurement. That's the most common issue here.. :-) Maybe redo a brand new measurement for config 2 under DL OR use the same Dirac live project as config 1 and just alter the target curve.

DevTeam
miniDSP, building a DSP community one board at a time.
The administrator has disabled public write access.
Moderators: devteam