Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
NOTE: This forum is community powered. Please be mindful that long time community members are here to help as part of a community effort. If you have a specific issue (e.g. hardware, failure), please use our tech support portal (Support menu - > Contact Us). Thanks a lot of your help in making a better community. :-)

TOPIC: DLCT setup: No sound from center and surrounds

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26078

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
Hello,

I recently bought a NanoAVR DL. My setup is as follows:
1. HDMI out from set top box (outputting Dolby Digital) to Oppo BDP HDMI Input at the back
2. BDP 103 HDMI Out 1 to LG LM6410 TV
3. BDP 103 HDMI Out 2 to NanoAVR DL HDMI In 1 ( Oppo HDMI set to Dual Display mode)
4. NanoAVR DL HDMI Out to Monoprice 7974 HDMI switch
5. Optical Out from Monoprice 7974 to Paradigm Soundscape soundbar

Stereo setup is fine, and I already like the difference that the NanoAVR DL makes to my sound right out of the box.

HT is another matter though. The Paradigm Soundscape is a 5.1 powered soundbar. During DLCT setup, I can hear the test tones from the left and right speakers only. Center and surrounds have no sound.
I have verified that I can play test tones through all 5 speakers (but not the internal sub) through the same setup when using the Spears and Munsil disc's audio calibration section.

I have tried setting the speaker configuration in DLCT to 5.1 and various custom configurations, all to no avail. What am I doing wrong? Thanks in advance for any assistance!

Best,
Ragu
Last Edit: 5 months 2 weeks ago by ragu.
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26079

  • john.reekie
  • john.reekie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posts: 2286
  • Thank you received: 861
  • Karma: 99
Perhaps you have HDMI Channel mode set to stereo? (In nanoAVR DL utility)
I am not miniDSP support.

"You must ask the right questions." - Dr. Alfred Lanning's hologram.
-> Have you read the User Manual??
-> Have you drawn and posted a diagram?
-> Have you posted a screenshot?
-> Have you posted your config file?
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26080

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
john.reekie wrote:
Perhaps you have HDMI Channel mode set to stereo? (In nanoAVR DL utility)

No. It is set to 5.1 in the NanoAVR DL utility.

Ragu
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26081

  • john.reekie
  • john.reekie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posts: 2286
  • Thank you received: 861
  • Karma: 99
Um.. you are saying you can play 5.1 audio through the nanoAVR DL. But not when you try to run a calibration? Does it do 6 sweeps?
I am not miniDSP support.

"You must ask the right questions." - Dr. Alfred Lanning's hologram.
-> Have you read the User Manual??
-> Have you drawn and posted a diagram?
-> Have you posted a screenshot?
-> Have you posted your config file?
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26084

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
john.reekie wrote:
Um.. you are saying you can play 5.1 audio through the nanoAVR DL.

Yes.
But not when you try to run a calibration?

No. My issue is that, when setting levels in DLCT, I can't hear the test tones through anything but the right and left channels. As mentioned, I can hear the pink noise test tones through the fronts and surrounds from the Spears and Munsil disc with audio going through the NanoAVR DL.

Ragu
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26086

  • john.reekie
  • john.reekie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posts: 2286
  • Thank you received: 861
  • Karma: 99
Weird. I can only guess it's some sort of handshaking issue with the convertor. Sorry I can't help :(
I am not miniDSP support.

"You must ask the right questions." - Dr. Alfred Lanning's hologram.
-> Have you read the User Manual??
-> Have you drawn and posted a diagram?
-> Have you posted a screenshot?
-> Have you posted your config file?
The administrator has disabled public write access.
The following user(s) said Thank You: devteam

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 2 weeks ago #26102

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
john.reekie wrote:
Weird. I can only guess it's some sort of handshaking issue with the convertor. Sorry I can't help :(

John,

I think you just did with that handshaking issue comment. The good news is that I think I know what the issue might be. The bad news is that the issue is most likely a blown center channel tweeter :-(.

I had to set the Oppo HDMI to dual display mode because the HDMI in to the NanoAVR DL required video to be sent along for calibration. My suspicion, based on your comment about handshaking issues, was that with Oppo's HDMI Out 1 going to TV (and my LG is not capable of passing through 5.1 over optical), the audio via HDMI Out 2 was also being downmixed to Stereo in that mode.

So, I chose the Split AV mode to take the handshake with the display out of the equation (no audio on Oppo's HDMI Out 1 in this scenario). Once I did that though, center channel dialogue was either too low or non-existent.

I had assumed that, based on pink noise test tone coming out of the center channel and dialogue from what I believed was 5.1 set-top box programming, that the center channel was in good shape. I was wrong. Off to get a technician to look at this. Will keep the forum posted on how this develops. Thanks for your help!

Ragu
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 1 week ago #26176

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
So, the center channel is fine (phew!).

I have the exact same problem as described here: www.minidsp.com/forum/nanoavr-support/11...urements-only-stereo

devteam,

Was this resolved via a support ticket? If so, could you please post the resolution here?

If not, I'll open a support ticket.

Thanks,
Ragu
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 1 week ago #26179

  • ragu
  • ragu's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posts: 6
  • Karma: 0
I have opened a support ticket for this issue. I'll post here once I have a resolution.

In the meantime, I'd be happy to try any other suggestions forum members might have.

To summarize: 5.1 works fine in my setup, except when the NanoAVR DL is in the chain (with no filters and no Dirac processing).

Thanks,
Ragu
The administrator has disabled public write access.

DLCT setup: No sound from center and surrounds 5 months 1 week ago #26191

  • devteam
  • devteam's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posts: 5123
  • Thank you received: 632
  • Karma: 119
@ Ragu

Ok, our team will have a look at your tech support and take it from there. No point in doing double communication from 2 places by 2 different set of staff. It will only confuse the situation. :-) Thanks for your patience.

DevTeam
MiniDSP, building a DIY DSP community one board at a time.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.132 seconds